Sto se tice "Prave I.R.A.", svet kao svet ima mišljenje da su pripadnici kao i sama I.R.A. obični teroristi.
Kako se već naveli Irski kraljevi za Angeles News, Jimmy O'Phelan i Galen O'Shay:
"Došli smo na odmor, nismo dosli da unistimo kulu bliznakinju to sto su nas zli jezici otpisali kao teroriste,
mi to nismo, mi smo patritote koje brane suverenitet naše zemlje", te oni samo tvrde da nisu teroristi, već patriote koje brane svoj suverentitet."
"Bojimo se širenja te terorističke organizacije, oni imaju sigurno veliku moć, dok se sve ovo dešava po Severnoj Irskoj, kako bi se proterali
Britanci sa Irskih prostora, ukoliko počinju da rade slične stvari po samoj Americi, neće valjati za naš narod, kao ni za zemlju"
"Čuli smo razne priče o I.R.A., čak smo i čuli da planiraju distributirati oružijem po Americi, što bi dovelo do povećane stope kriminala,
terorističkih napada, mnogo prolivene krvi po američkim ulicama"
"Spremni smo na sve, kao i do sada, LA Officeri kao i veći činovi, kao i FBI, DEA, ATF i ostali, će nastojati da brane Ameriku i narod od kriminala i kriminalaca, već smo pojačali kontrole na aerodromima, to je i naredba predsjedništva, te svaki građanin iz Republike Irske će detaljno biti pretresen i zadržan na određeni vremenski period, da bi sve detaljno mogli provjeriti i uvjeriti se da oni nisu opasni po Ameriku. Ne mogu ništa više da kažem jer i mi ne znamo toliko, ali sigurno znamo, da se moramo spremiti na pakao, koji bi mogao nastati ukoliko se I.R.A. počne širiti Amerikom, kao i njihov utjecaj."