Pozdrav. Dobrodošli u topic gdje će vam biti pojašanjene I ukazane greške pri korištenju RP komandi koje se često viđaju na serveru.
Prije svega, objasnićemo dvije najsnovnije definicije bez kojih jednostavno ne možete Roleplayati apsolutno ništa..
Šta je RP? Šta su RP komande?
~ RP je simulacija i prikazivanje stvarnog života u igrici, a glavni čar Roleplaya jeste da se uživimo u u svog InGame karaktera.
~ RP komande su komande na serveru koje koriste igrači baš kako bi preko njih prikazali stvaran život i situacije u njemu.
Na ovom serveru se koriste 3 RP komande, a to su: /me, /do i /ame.. Njih ćemo takođe ukratko objasniti.
~ /me komanda se koristi najčešće i ona je najosnovija. Služi za izricanje i objašnjavanje radnje koju vaš karakter izvršava u trenutku.
- Primjer: *Michael Larkin uzima dokumenta od Roberta i stavlja ih u dzep.
~ /do komanda se koristi dosta manje od /me, a služi za opisivanje radnje ili nečega unutar radnje
- Primjer: *Jesu li vrata otkljucana? ((Michael Larkin)
*Jesu. ((Robert Foster))
~ /ame komanda se ne koristi toliko često. Sluzi za izricanje neke radnje koja traje neki vremenski period.
- Primjer: *Michael Larkin se smije.
Sada, možemo polako krenuti na temu:
PRVA GREŠKA: Korištenje lične zamjenice u PRVOM licu tokom korištenja /me komande. (PRIMJER: *Michael Larkin uzimam telefon sa kreveta i otkljucavam ga.) Ovo je jedna od najšešćih, a najfatalnijih grešaka u Roleplayu.
ISPRAVAK: /me i /ame komande se stalno pisu u TREĆEM licu jednine. (PRIMJER: *Michael Larkin uzima telefon sa kreveta i otkljucava ga.)
DRUGA GREŠKA: Nestavljanje interpunkcijskih znakova i velikog pocetnog slova u toku pisanja klasicne recenice. (PRIMJER: Michael Larking kaze: idem do prodavnice)
ISPRAVAK: Ovo je definitivno najcesca greska koja se uocava na serveru. Jednostavno, morate stavljati prvo veliko pocetno slovo i interpunkcijske znakove u recenici. Tako ce recenica dosta ljepse izgledati i vama i ostalim igracima. (PRIMJER: Michael Larkin kaze: Idem do prodavnice. )
TREĆA GREŠKA: Opisivanje TUĐEG predmeta, radnje ili misljenja. (PRIMJER: Robertov telefon ne bi radio. ((Michael Larking)) )
ISPRAVAK: U ovom primjeru, Robert je vjerovatno dao Michaelu svoj telefon, a Michael je na svoju ruku izRPao kako Robertov telefon ne radi što je velika greška i RP2WIN. Zašto? Zato što Michael uopšte nije upoznat sa Robertovim telefonom i nije njegov. Takav primjer /do komande u takvoj situaciji bi mogao samo Robert da ispiše jer je to njegov telefon i on je upoznat s njim. Što znači da preko /do komande možete opisivati samo SVOJU radnju, predmet ili slično.
ČETVRTA GREŠKA: Korištenje /ame komande za kratke radnje. (PRIMJER: *Michael Larkin uzima cigaretu.)
ISPRAVAK: Kao sto je gore već navedeno, /ame komande služe samo za duge radnje, odnosno, radnje koje traju. Kratke radnje se ispisuju pomocu /me komande.
PETA GREŠKA: Izricanje svog razmišljanja preko RP komande. (PRIMJER: *Razmislja kako ce uzeti noz iz dzepa i izbosti Roberta)
ISPRAVAK: Po jednom dijelu ljudi, ovo nije greška, ali po većini jeste... Pokušajte se staviti u stvarni život. Vi sjedite kraj nekog čovjeka i da li vi možete čuti ili vidjeti o čemu on to razmišlja? -Naravno da ne. Samim tim, nema potrebe za ovakvim tipom RPanja, nego to razmišljanje zadržeti sebi i svom karakteru. Ukoliko planirate napasti neku osobu zbog adekvatnog razloga, jednostavno to pravilno izRPajte i uradite, svakako u takvim situacijama 'žrtva' nema puno vremena da pobjegne. A ako napišete o čemu razmišljate, igrač pored vas može RPati da ustaje i odlazi odatle, ništa nije prekršio a nekako je izbjegao bukvalnu smrt. (Govorim kroz gore naveden primjer)
ŠESTA GREŠKA: Ispisivanje radnje vašeg karaktera u /do komandu. (PRIMJER: *Uzeo bih pistolj iz ladice ((Michael Larkin)) )
ISPRAVAK: Ovo je takođe velika greška koja se često vidja kod početnika. NIKAKO ne smijete izricati radnju vašeg karaktera u /do, radnja se ispisuje isključivo u /me komandu.
Sve u svemu, to je to što se tiče ovog tutorijala. Nadam se da sam vam pomogao i ukazao na neke greške. Ukoliko vam nešto nije jasno, slobodno mi se možete javiti na forumu ili discordu. Neko ko je iskusniji slobodno može ispod napisati još neke češće greške na serveru koje mogu dodati na ovu listu.
(( Lista će se nadopunjavati po potrebi ))